Bankieren wordt duurder in 2019

De jaarwisseling is voor veel banken een periode waarin ze hun tarieven aanpassen. Lees: waarin ze hun tarieven verhogen.

Banken zijn verplicht om hun klanten op de hoogte te brengen van tariefwijzigingen en dat minstens twee maanden voor de wijziging effectief ingaat. Veel banken voeren tariefwijzigingen door bij de jaarwisseling, maar zeker niet allemaal. Als uw bank niet in het overzicht hieronder staat, betekent dat dus niet dat de tarieven over heel 2019 onveranderd zullen blijven.

BNP Paribas Fortis

Bij BNP Paribas Fortis blijft het maandelijks tarief voor het Comfort Pack weliswaar op 3 euro, maar in dat pack zijn voortaan geen gratis manuele transacties (bijvoorbeeld manuele overschrijvingen) meer inbegrepen. Bovendien wordt Comfort Bonus afgeschaft – in die formule werd tot 50 procent van de prijs van het pack terugbetaald onder bepaalde voorwaarden. In het Premium Pack stijgt de maandelijkse bijdrage van 6,25 naar 7 euro. Ook verhoogt BNP Paribas Fortis de kosten voor manuele verrichtingen van 1 naar 1,5 euro. Ook de kosten voor krediet- en prepaidkaarten die buiten het pack vallen, worden duurder. Zo verhoogt de maandelijkse bijdrage voor Visa Classic en Mastercard Classic van 1,83 naar 2,25 euro per maand als die niet in het pack zitten.

Bij ING zal een ‘Lion Account’-rekening vanaf 2019 niet langer gratis zijn als die rekening op naam staat van meerdere houders. De jaarlijkse kostprijs voor zo’n rekening gaat van 0 naar 10 euro.

Ook ING voert enkele belangrijke kostenverhogingen door. De belangrijkste aanpassing is dat de ‘Lion Account’-rekening vanaf 2019 niet langer gratis is als de rekening op naam staat van meerdere houders. De jaarlijkse kostprijs voor zo’n rekening gaat dan van 0 naar 10 euro. Ook de jaarlijkse kosten van twee andere zichtrekeningen – de groene rekening en de zakelijke zichtrekening – nemen toe. De stijging bedraagt 11 procent, van 36 naar 40 euro. Bovendien stijgen de kosten van de Visa Classic van 18 naar 22 euro per jaar. De zakelijke Mastercard wordt 2 euro duurder, van 20 naar 22 euro.

Ook geld afhalen aan een automaat van een andere bank dan ING kost voor klanten met een ‘Lion Account’-rekening voortaan 0,5 euro. En het minimumtarief voor internationale betalingen komt voortaan uit op 12,10 euro in plaats van 9,68 euro. Onder internationale betalingen worden overschrijvingen in euro naar of van een rekening buiten de Europese Economische Ruimte verstaan of betalingen in andere munten.

Ook AXA Bank voert enkele wijzigingen door. Zo zal er voortaan vanaf de derde debetkaart op de Comfort2Bank-rekening 15 euro per jaar worden aangerekend. Ook de kosten voor papieren rekeninguittreksels gaan hoger.

Uw geld in 2019
Zaterdag 15/12, gratis bij De Tijd

Alle nieuwe maatregelen die een impact zullen hebben op uw portefeuille.

AXA wijst erop dat de impact van die wijzigingen voor de meeste klanten niet voelbaar zal zijn, omdat amper 0,02 procent van de particuliere rekeningen meer dan twee houders telt en omdat papieren rekeninguittreksels nog nauwelijks worden opgevraagd.

Nagelmackers

Bij Nagelmackers stijgen de maandelijkse tarieven van de packs. Voor de Comfort-zichtrekening gaat het tarief van 6 naar 7 euro per maand. De Premium-zichtrekening zal voortaan 5 euro per maand kosten in plaats van 4 euro. Ook manuele transacties zijn niet langer gratis in de packs inbegrepen.

Ook voor professionelen zijn er tariefverhogingen. De ‘Premium Business’-zichtrekening kost vanaf 1 januari volgend jaar 17 euro per trimester in plaats van 15 euro. De kosten van de ‘Nagelmackers Business’-zichtrekening stijgen van 7,50 euro naar 9 euro per trimester.

BPost Bank

BPost Bank verhoogt de bijdrage voor een bijkomende bankkaart (debetkaart) van 12 naar 15 euro. Het gaat dus om een bankkaart die niet is inbegrepen in het gekozen pakket. Tegelijk stijgt de prijs van de jaarlijkse rekeningverzekering van 3,5 naar 4,25 euro. Daartegenover staan wel hogere limieten voor uitkeringen bij een overlijden. De rekeningverzekering biedt een financiële steun bij overlijden ten gevolge van een ongeval, door het saldo op de verzekerde rekening op het moment van overlijden te verdubbelen.

Coöperanten van Crelan met een pack krijgen voortaan een rechtstreekse korting van 25 procent op de prijs van hun pack. Dit wil zeggen dat bijvoorbeeld coöperanten met een Economy Pack 12 euro per jaar besparen. Let op: deze korting vervangt het systeem van de coöperantenbonussen. De verdiende bonussen over 2018 zullen eind december worden uitbetaald.

Voorts past de bank nog enkele tarieven aan. Zo verdwijnt de familiekorting van 15 procent voor gezinnen met drie of meer packs. Buiten pack worden enkele kaarten goedkoper. De prijs van een debetkaart daalt van 18 naar 12 euro en de prijs van een ‘Visa Gold’-kaart zakt van 48 euro naar 36 euro.

Jongeren genieten voortaan de jongerenvoordelen tot de leeftijd van 24 jaar in plaats van 23. Zo blijft het Economy Pack (zichtrekening, 2 debetkaarten, abonnement op myCrelan en Crelan Mobile, elektronische rekeninguittreksels) gratis en dat tot 24 jaar. Niet langer gratis voor jongeren vanaf 1 januari 2019: het Performance Pack, rekeninguittreksels op papier per post, en het bewaarloon voor niet door Crelan gecommercialiseerde effecten.

Crelan lanceert ook enkele nieuwe pakketten. Het Performance Pack for One biedt alle producten en diensten die nu ook al in het Performance Pack zijn inbegrepen (zichtrekening, bank- en kredietkaarten, online en mobiel bankieren, effectenrekeningen), maar dan op maat van één rekeninghouder. Bovendien komt er een ‘Zichtrekening Invest’. Dat is een gratis rekening speciaal voor beleggingstransacties.

november 2019
M D W D V Z Z
« okt    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  
LOGO KLEUR copy2 copy

De Smedt Advocaten

Het kantoor behandelt een zeer ruim spectrum aan rechtsmateries, waardoor zowel de particuliere cliënten inzake persoonsgebonden materies als bedrijven, zelfstandigen en vrije beroepen met hun specifieke ondernemingsgerelateerde cases op een deskundige manier geholpen kunnen worden.

Copyright 2017 © Alle Rechten Voorbehouden

Design by PubliDesign.be