Tien geldvragen aan Dieter Haerens

Dieter Haerens is sinds 1 januari de nieuwe topman van BinckBank België. ‘Voor mij is elke weloverwogen beslissing ook een goede beslissing. Ook als die verkeerd uitdraait.’

1. Wanneer leerde u echt met geld omgaan?

‘Al op vrij jonge leeftijd. Mijn vader was bijzonder aandachtig voor de financiële opvoeding van zijn vier kinderen. Hij leerde ons zowel om verstandig geld te verdienen als uit te geven. Mijn moeder werkte thuis en ik zag hoe spaarzaam mijn vader als enige kostwinner in een groot gezin omging met geld. Van mijn grootvader kreeg ik dan weer de beleggingsmicrobe te pakken toen ik nog een tiener was. Daardoor raakte ik op jonge leeftijd gefascineerd door economie en geldzaken.’

2. Van welke financiële beslissing hebt u spijt?

‘Geen. Op het vlak van geldzaken ben ik nogal zelfredzaam en zelflerend. Ik spring ook niet impulsief om met financiële zaken. Voor mij is elke weloverwogen beslissing ook een goede beslissing. Die kan nog altijd verkeerd uitdraaien, maar dan heb je er tenminste nog iets uit geleerd.’

3. Welk type belegger bent u?

‘Vroeger was ik als financieel analist en uitgever van meerdere beleggingsbladen een veel actievere belegger. Net als toen hou ik nog altijd van stockpicking en ik selecteer nog altijd zelf een aantal aandelen. Maar dat zijn eerder de satellieten van mijn beleggingsportefeuille. De kern van mijn portefeuille is intussen wereldwijd gespreid belegd via trackers met een systeem van actieve kapitaalbewaking. De wereld moet in mijn portefeuille zitten, zo zit ik altijd in dat deel van de wereld dat groeit.’

4. Wat is uw grootste ergernis over geldzaken?

‘Dat geld gestigmatiseerd wordt. Door een gebrek aan inzicht, kennis en durf van onze beleidsmakers wordt de doorsneeburger niet gevormd om beter en slimmer om te gaan met zijn spaarcenten. Sterker nog, de overheid slaagt er zelfs in om beleggingen te verketteren. Nochtans zal onze toekomstige welvaart eerder afhangen van onze kunde om slim om te gaan met ons opgebouwde kapitaal dan van onze arbeid en productiviteit.’

5. Bij welke uitgaven laat u het geld met plezier rollen?

‘Lekker eten en drinken, concerten en reizen. Dat zijn telkens belevenissen die mooie herinneringen en ervaringen genereren. In die zin verzamel ik liever ervaringen dan geld. Maar geld helpt natuurlijk om die ervaringen te realiseren.’

6. Bent u bezorgd over uw pensioenopbouw?

‘Neen. Ik ben er wel doelbewust mee bezig. Ik weet welk bedrag ik nodig heb om mijn levensstandaard te behouden en ik werk er gericht naartoe. Het goede nieuws is dat ik niet zo gek ver verwijderd ben van die doelstelling. Toch is het niet mijn bedoeling zo snel mogelijk te stoppen met werken. Ik wil op mijn 75ste nog actief bezig zijn, al is het dan wellicht pro bono.’

7. Bent u een koopjesjager die telkens op zoek gaat naar de laagste prijs?

‘Niet echt. Voor belangrijke aankopen kijk en vergelijk ik goed, maar ik heb van mijn ouders geleerd dat kwaliteit een prijs heeft. Price is what you pay, value is what you get. De weinige keren dat ik te krenterig was, heb ik er op een andere manier veel meer voor betaald.’

8. Is geld voor u een drijfveer?

‘Neen. Ik heb in mijn leven al verschillende keuzes gemaakt die daar zelfs wat haaks op staan. In eerste instantie volg ik mijn hart, waardoor ik de afgelopen decennia zelfs al verschillende keren het grote geld heb laten passeren. Ik heb daar nog nooit spijt van gehad.’

9. Hebt u al nagedacht over successieplanning?

‘Uiteraard denk ik na over wat gebeurt als ik er morgen niet meer ben. Voorlopig zit dat wel goed en moet ik niet extra plannen of bijsturen. Maar ik heb natuurlijk geen complex vermogen of familiale situatie. Dat scheelt.’

10. Wat zou u kopen als geld geen bezwaar was?

‘Een huis op een Italiaanse heuvelrug, met een kleine maar fijne wijngaard. En samen met mijn gezin zou ik nog zoveel mogelijk van de wereld willen zien. Sinds onze ietwat onverwachte reis naar China vorig jaar – mijn oudste dochter had zich met haar team onverhoopt gekwalificeerd voor het WK ropeskipping – is die microbe bij ons allen zo mogelijk nog groter geworden.’

Meer interviews op www.netto.be/geldvragen

LOGO KLEUR copy2 copy

De Smedt Advocaten

Het kantoor behandelt een zeer ruim spectrum aan rechtsmateries, waardoor zowel de particuliere cliënten inzake persoonsgebonden materies als bedrijven, zelfstandigen en vrije beroepen met hun specifieke ondernemingsgerelateerde cases op een deskundige manier geholpen kunnen worden.

Copyright 2017 © Alle Rechten Voorbehouden

Design by PubliDesign.be