Tien geldvragen aan Michel Vermaerke

Voormalig Febelfin-CEO Michel Vermaerke (59) geeft als consultant advies aan onder meer het fintechbedrijf Spencer Cake en ondersteunt het verzet tegen de overname van Nyrstar door Trafigura. ‘Mezelf heruitvinden was een enorme immateriële verrijking.’

1. Wanneer leerde u uw belangrijkste les over geld?

‘De bloemisterij van mijn ouders heeft erg geleden onder de gevolgen van de oliecrisissen in de jaren 1970. Mijn ouders zijn daar wel doorheen geraakt, maar ik heb zo toch al snel de relativiteit van economische voorspoed ervaren.’

2. Van welke financiële beslissing hebt u spijt?

‘Mijn slechtste financiële zet was iets dat ik niet heb gedaan. Tijdens mijn studies in de VS woonde ik twee jaar bij Nasdaq-oprichter Gordon Macklin. Ook daarna hielden we contact en adviseerde hij me aandelen te kopen van een jong technologiebedrijf. Ik verdiende net mijn eerste centen, waardoor ik moest kiezen tussen de aankoop van een boekenreeks met de canon van de westerse literatuur of investeren in het toen nog vrij onbekende Microsoft. Het werd de boekenreeks.’

3. Belegt u?

‘Mijn vermogen is gespreid over aandelen, obligaties en vastgoed. De beleggingsportefeuille laat ik via een discretionair mandaat beheren door mijn bankier. We laten ons voortdurend bijstaan door professionals voor juridisch advies of medische kwesties, dus waarom zouden we dat niet doen voor financiële aangelegenheden?’

4. Wat is uw slechtste ervaring als belegger?

‘Net zoals bij veel andere Belgen heeft mijn beleggingsportefeuille geleden onder de implosie van de bankaandelen in 2007 en 2008. Dus niet alleen als CEO van Febelfin zag ik dat het huis aan alle kanten begon te scheuren en te kraken. Daar heb ik met mijn discretionaire beleggingsportefeuille toch wel het meeste geld verloren.’

5. Viel het mee om uw carrière een nieuwe wending te geven na uw vertrek bij Febelfin?

‘Na 25 jaar als executive in België en het buitenland te hebben gewerkt – waarvan twaalf jaar bij Febelfin – was ik toe aan iets anders. Als consultant kan ik het me veroorloven in volle onafhankelijkheid mijn vleugels uit te slaan. Essentieel is, zoals in het vroegere leven, partijen toegevoegde waarde te bieden door hun projecten de wind in de zeilen te geven of obstakels uit de weg te ruimen, vaak via alternatieve benaderingen. Dat heeft me al in nieuwe werelden en op nieuwe paden gebracht die ik nooit bewandeld zou hebben als ik was blijven werken in een klassieke structuur. Ik heb boeiende mensen leren kennen, ervaringen opgedaan en inzichten gekregen die ik anders niet had kunnen verwerven. Mezelf heruitvinden was de voorbije twee jaar een enorme immateriële verrijking.’

6. Koopt u vaak kunst?

‘We kopen af en toe eens een kunstwerk, maar we zijn zeker geen grote kunstverzamelaars. Het gebeurt dat we niet kunnen weerstaan aan een coup de coeur, maar we zijn niet bereid daar zotte bedragen voor te betalen. Een project als ‘Kunst in Huis’ toont hoe het mogelijk is kunstwerken tijdelijk in huis te hebben en tegelijk kunstenaars van hier te steunen. Mijn zoon en schoondochter hebben mij als kerstcadeau een cadeaucheque van ‘Kunst in Huis’ gegeven. Een kunstwerk wordt overigens niet mooier als je er meer geld aan spendeert.’

7. Wat is uw beste aankoop?

‘Via een concept van timesharing verblijven we elk jaar drie weken in de Spaanse regio Andalusië. Hoewel we geen eigenaar zijn van dat verblijf, voelt het telkens weer alsof we thuiskomen. Toch hebben we er zelf geen kosten aan, moeten we niet instaan voor het beheer en wordt alles geregeld vernieuwd. Het is de grootste luxe die we onszelf al hebben gepermitteerd, maar ik heb er nog geen seconde spijt van gehad.’

8. Bent u een fervent gebruiker van fintechtoepassingen?

‘Uiteraard ben ik gefascineerd door de mogelijkheden van de nieuwe technologieën en vooral hun toepassingen, maar ik ben daar zeker niet dag en nacht mee bezig. Via de bankapps merk ik wel dat ik als consument toch kan rekenen op almaar meer gebruiksgemak. En dan moet binnenkort de volgende revolutie van de neutrale bankapps, zoals Cake, de consument nog meer nieuwe ervaringen en voordelen bieden.

9. Hebt u al werk gemaakt van successieplanning?

Mijn successieplanning zit in een kartonnen doos en neem ik stapsgewijs door met mijn twee zoons.

‘Mijn successieplanning zit in een kartonnen doos en neem ik stapsgewijs door met mijn twee zoons. Ook dat is een onderdeel van financiële educatie. Voor zoiets moet je natuurlijk de nodige tijd nemen, maar ik heb er alvast geen probleem mee om er met de kinderen open en transparant over te communiceren.’

10. Denkt u al na over uw pensioen?

‘Natuurlijk ben ik daarmee bezig, al is het geen gedachte waarmee ik elke dag opsta en weer ga slapen. Als zelfstandige ben ik nog altijd heel druk aan het werk, terwijl ook mijn vrouw een veeleisende leidinggevende functie heeft. We denken dus nog niet meteen aan stoppen met werken. We plannen voldoende financieel comfort voor onze oude dag. Het zal er vooral op aankomen ons leven genoeg te verrijken met uitdagingen die lichaam en geest scherp houden.’

LOGO KLEUR copy2 copy

De Smedt Advocaten

Het kantoor behandelt een zeer ruim spectrum aan rechtsmateries, waardoor zowel de particuliere cliënten inzake persoonsgebonden materies als bedrijven, zelfstandigen en vrije beroepen met hun specifieke ondernemingsgerelateerde cases op een deskundige manier geholpen kunnen worden.

Copyright 2017 © Alle Rechten Voorbehouden

Design by PubliDesign.be